Met zorg voor de Bij
Mijn ecologische imkerij is gericht op het gedrag van mijn bijen. Met mijn imkerij staat het ecologisch aspect boven aan. Biodiversiteit is in mijn ogen het belangrijkste voor ieder levend wezen. Verschillenden insecten en dieren hebben verschillende planten nodig die weer insecten nodig hebben om te blijven bestaan.
Een vitale honing bij boven een superhoningbij
De eenheid van het bijenvolk staat centraal, daarom heb ik gekozen voor een praktische en ecologische insteek. Geen onnodige handelingen zodat het bijenvolk zo min mogelijk verstoord wordt. Geen ondersoorten of soorten bijen die specifiek gekweekt zijn op eigenschappen. Ik hoop via natuurlijke kruisingen een vitale bij te hebben die zich aanpast aan de plaatselijke leefomgeving. Door aanpassen aan het microklimaat is het bijenvolk minder vatbaar is voor ziekten en virussen.
Bijenwoning en standplaatsen.
Ik hou mijn bijen in houten (spaar)kasten. Deze staan vaste plaatsen in de omgeving van Loon op Zand (NB). Ik ga niet naar drachtvelden en ze staan ook niet in natuurgebieden. reizen met de bijen doe ik niet.
Van techniek naar gevoel.
Nadat ik de cursus heb gevolgd, ben ik bijen gaan houden. Mijn gevoel botste met wat ik geleerd heb tijdens de cursus. In mijn optiek is de cursus vooral gericht op economische (honing oogsten) imkeren. Er werd weinig naar de ecologische en biologische aspecten gekeken.
Onafhankelijk
Ik ben een onafhankelijk ecologisch imker. Ik werk in het belang van een vitale honingbij.
Samengevat
Mijn manier van werken en imkeren samengevat in 3 punten:
- ecologische verantwoord omgaan met honingbijen;
- biodiversiteit met oog voor ook de wilde bijen;
- kleinschalig ondernemen dicht bij mens, dier en plant.