Veelgestelde vragen

Een bijeentros ziet er meestal uit als een trofs druiven. Is donker van kleur en je ziet de bijen lopen. Een wespennest is meestal grijs en lijk op papier. Er lopen bijna geen wespen overheen.[de foto links een tros bijen, de foto rechts een wespennest.]

Het komt heel zelden voor dat een bijenvolk het nest onder de grond heeft. Hommels maken wel een nest onder de grond en vliegen dan ook in en uit. Als je er geen last van hebt rustig laten zitten. Hommel doen jou niks als je hun niks doet. Het is wel raadzaam om niet langer dan 5 minuten voor de vliegopening te staan of spelen. Dit vinden ze niet zo leuk en kunnen vervelend worden. Voor meer informatie hommelnest; wat kun je er aan doen? 

Als je een bijenvolk in je spouw heb en heb je er geen last van rustig laten zitten. Zitten ze laag en wil je advies hoe verder neem gerust contact op. Het kan zijn dat deze bijen alleen nog maar een beetje aan het speuren zijn naar nestgelegenheid. Dan hoef je nog niets te ondernemen. Als bijen met stuifmeel naar binnen vliegen (ze lijken dan gekleurde fietstassen te dragen) heeft zich in je spouw een nest gevestigd. Neem gerust contact op. De gemeente kun je eventueel ook vragen. Veelal komen er chemische middelen aan te pas met alle gevolgen van dien. Gif in je spouw is geen pretje voor jezelf maar ook niet voor al die vogels en andere dieren die wel eens een hapje bij versmaden 

Een bijenvolk is in staat miljoenen bloemen per dag te bestuiven en bevruchten. Dat is goed voor de zaadvormig in bijv uw moestuin of de vruchtvorming in uw tuin of park.

Een honingbijennest bestaat uit door de honingbijen zelfgemaakte verticale raten. Gemaakt van was.

je moet toch wel denken aan 10 tot 40 duizend bijen.

Een wespennest bestaat uit horizontale raten van een mengsel van papier en houtpulp omgeven door een ballonvormig omhulsel van hetzelfde materiaal.  

Ja, een wespenvolk sterft in het najaar altijd uit en keert niet meer terug.

Nee, een honingbijenvolk overwinterd. En overleefd zachte winters en zeer veel van de juiste voedselplanten in de directe omgeving weet een gezond bijenvolkje in de spouw te overleven. Die voedselplanten zijn nodig omdat een bijenvolk geen winterslaap houdt maar een rust waarbij ze voortdurend moeten interen op hun voedselvoorraad. Buiten is het dan immers te koud om uit te vliegen en er bloeit dan te weinig om voedsel op te halen.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op.